Avui divendres 19 de novembre la balisa ED3YBF ha canviat el mode de modulació. Fins a data d’avui ha estat emetent CW en A1A. A partir d’avui passa a emetre en F1A: CW-FSK i el mode digital PI4-FSK. La balisa ha estat actualitzada en base al projecte “Next Generation Beacons”. Actualment el missatge es pot descodificar mitjançant un PC o “a orella”.
El nom PI4 – PharusIgnis4 prové de les paraules far (Pharos en grec clàssic), foc (Ignis en llatí) i el 4 en referència als 4 tons FSK. És compatible amb la normativa per a balises del comitè VHF de la IARU R1.
Es transmet en seqüències d’1 minut: Inicia amb l’indicatiu en PI4 que triga 24,333 sec, a continuació una pausa de 0,667 segons, segueix amb l’indicatiu (i locator opcional) en CW, una nova pausa de 0,5 segons i la resta fins 59,5 segons s’emplena amb portadora per a fer una nova pausa de 0,5 segons abans de tornar a iniciar el cicle.
PI4 pot emetre 38 caràcters: les 26 lletres de l’abecedari, el dígits de 0 a 9 , l’espai en blanc i la barra de divisió. Se li aplica un codi de correcció d’errors FEC 1/2 i codificació convolucional de longitud 32. També un entrellaçament de bits que el fa més immune al soroll de ràfegues. Es mesclen els bits de dades amb un vector pseudo aleatori sincronitzat el resultat del qual són 146 bits expressats amb símbols en 4 estats. Cada símbol representa un desplaçament en freqüència de 12 kHz dividit per 2048 mostres que equival a 5,859375 Hz per símbol, valor que es multiplica per una constant K i que conforma la modulació 4-FSK. Amb K=40 s’aconsegueix un ample de banda de 709,125 Hz i espai de guarda entre canals de 161,0625 Hz. PI4 és capaç de descodificar missatges amb relació senyal / soroll de fins a -23 dB.
L’electrònica ha estat dissenyada i muntada per EA3CNO. La balisa ha estat apadrinada per URCAT.
͏͏ ͏
Descodificació a orella
- Freqüència de la balisa = 432.405 MHz.
- Modulació per desplaçament de freqüència FSK.
- Els tons FSK estan separats 400 Hz.
- La codificació és en Morse.
Per rebre CW-FSK, s’ha de sintonitzar el receptor a la freqüència de 432.4043 MHz – USB, i s’obté un to en CW de 700 Hz. Si es configura el receptor en la posició de CW, la freqüència sintonitzada ha de ser 432.405 MHz. La transmissió en CW-FSK de l’indicatiu i el locator té lloc des del segon 25 fins al segon 41 de cada minut.
L’electrònica ha estat dissenyada i muntada per EA3CNO. La balisa ha estat apadrinada per URCAT.
͏͏ ͏
Descodificació amb PC:
Cal baixar el programa PI-RX (gratuït) des de la pàgina d’OZ7IGY: https://rudius.net/oz2m/software/pi-rx/
- Per rebre PI4 la freqüència sempre ha de ser 432.4043 MHz – USB.
- En PI4 només es transmet l’indicatiu: inicia el segon 00 i acaba en el segon 24 de cada minut. Cal tenir l’ordinador amb l’hora sincronitzada donat que el programa només té una tolerància de ±2 segons.
- Aquest programa pot rebre senyals fins a 25 dB per sota el nivell de soroll del receptor.
En obrir el programa apareixerà una pantalla en la que es pot visualitzar l’espectre (cascada) i els diversos paràmetres de recepció.
L’electrònica ha estat dissenyada i muntada per EA3CNO. La balisa ha estat apadrinada per URCAT.
͏͏ ͏