Què és la Radioafició?

Si preguntes a una dotzena de radioaficionats que representa per ells la seva afició, obtindràs una dotzena de respostes diferents.
Els Radioafeccionats han descobert una rica i gratificant afició que els manté en contacte amb la darrera tecnologia. Tant si es tracta de parlar amb els amics a través d’un walkye-talkie, comunicar-se de forma digital a través de la xarxa de “packet radio”, establir i mantenir les comunicacions d’emergència, investigar amb sistemes de posicionament via ràdio, parlar amb radioafeccionats d’arreu del món o concursar amb altres col·legues, hi ha alguna cosa per a satisfer a tothom.

A la foto, radioaficionats durant una visita guiada d’URCat al Centre Emissor d’OM de RNE a Palau Solità i Plegamans.

La Banda Ciutadana CB ha estat bressol de molts radioaficionats, precisament la llibertat que es gaudeix a la CB permet fer servir aquelles ràdios com a eines de comunicació lliures (amb llicència de CB) per a ús de negocis i lleure, és a dir des de guiar una grua o màquina pesada fins a ràdio d’ús familiar, però molts dels seus usuaris fan de radioaficionats, cercant comunicacions a llarga distància i fent proves amb antenes. El petit pas que suposa obtenir la llicència i aconseguir un equip de radioaficionat realment val la pena per a tots aquells que gaudeixen fent comunicacions de ràdio a llarga distància DX.

Modes de Comunicació?

Durant molt de temps la telegrafia (en codi morse) ha estat l’únic mode conegut pel radioaficionat, que un cop va començar a treballar en fonia va engegar una cursa imparable envers els modes digitals i tot tipus de modalitats com satèl.lits, diversos tipus de propagació en totes les bandes i rebot lunar. Molt abans de l’aparició del correu electrònic, els radioaficionats ja disposàvem de la nostra missatgería electrònica sense fils via RTTY i més tard Packet Radio.
Els Radioafeccionats, generalment usen els seus transceptors per a comunicar-se entre ells. Tal com aniràs veient, el principal mètode usat per comunicar-se és la veu (coneguda també com fonia). Algunes altres formes de comunicació diferents a la veu i que també són usades, són el Radioteletip (RTTY), el Codi Morse (CW), la televisió i, modes digitals com el Radiopaquet ó el Pactor.

Com Obtenir la Llicència?

Per a poder ser radioaficionat i fer ús dels equips destinats a tal efecte, s’ha de posseir la corresponent Llicència de Radioaficionat atorgada per la Generalitat de Catalunya.

En virtud de la Resolució de 22 de gener de 2009 (BOE d’11 de febrer) de la Secretaria d’Estat de Telecomunicacions i per a la Societat de la Informació, es publica el conveni de col·laboració entre el Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç i la Generalitat de Catalunya, relatiu a l’ús del domini públic radioelèctric per aficionats i de la banda ciutadana CB-27.

Segons aquesta resolució la Generalitat de Catalunya passa a fer-se càrrec de les actuacions administratives següents:

La realització de les proves d’aptitud i l’expedició del diploma d’operador d’estacions de radioaficionat.
La recepció de sol·licituds, la tramitació i l’atorgament d’autoritzacions de caràcter personal per a l’ús de la banda ciutadana CB-27
La recepció de sol·licituds, la tramitació i l’atorgament, modificació i reconeixement d’autoritzacions relatives a la instal·lació i muntatge d’antenes d’estacions radioelèctriques d’aficionat així com d’antenes col·lectives.
La comprovació dels equips tècnics utilitzats.
La inspecció de les estacions corresponents d’acord amb la normativa i els criteris vigents.

Què fan els Radioafeccionats?

EA3DXU i EA3BB (en primer pla, tots dos SK) operant via Lluna (rebot lunar) durant la fira Mercaham
Tant si t’agrada xerrar amb els teus amics de camí al treball o al lloc d’estudi, participar en temes d’interès comú ser voluntari en situacions d’emergència, la radioafició és primerament una forma de comunicar-se. L’equip de ràdio pot ser un waklye-talkye, un equip mòbil per a ser usat en un vehicle ó, una estació base amb una antena exterior emprada tant per comunicacions locals com a grans distàncies; independentment de l’equipament, els radioafeccionats tenen una àmplia varietat d’activitats en les que participar.

Algunes d’aquestes són:
Parlar amb amics de la seva zona usant un walkye-talkye a les bandes de 2 metres (VHF) ó 70 cms. (UHF). La cobertura es pot ampliar mitjançant l’ús de repetidors locals situats en punts elevats i, generalment mantinguts per alguna associació de radioafeccionats de la zona.

DX. DX significa comunicació a distància. Mitjançant l’equipament correcte es poden establir comunicacions d’abast mundial de forma regular a les bandes de HF( de 10 a 160 metres).
Ajudant en comunicacions sota condicions de desastre o emergència, seguint les obligacions legals dels Radioafeccionats.

Experimentació Tècnica. Els radioafeccionats provenen de molts diversos camins, des de tècnics a enginyers, de professors a científics i d’estudiant a jubilats. Per a alguns d’ells, la seva principal afició és construir-se el seu propi equipament, des d’una simple antena fins a quelcom més complex com pot ser un transceptor ó un interface per connectar el seu equip de ràdio a l’ordinador.

En el passat els transmissors eren de contrucció casolana i només a l’abast dels més preparats tècnica i econòmicament. Avui un kit comercial o un equip de contrucció casolana són a l’abast de totes les butxaques i proporcionen grans coneixements als qui experimenten amb ells.
Concursos. Els concursos podrien comparar-se a practicar ” l’esport de la ràdio “. Quasi cada cap de setmana hi ha algun tipus de concurs de ràdio; els radioafeccionats surten llavors a l’aire per competir i veure qui és capaç de fer més contactes en un període de temps limitat.
Parlar amb Astronautes i comunicacions via satèl.lit. Sí, és realment possible. Les estacions espacials tenen equipament de Radioaficionat i astronautes amb llicència dins les seves missions. Aquests, en els seu temps lliure es dediquen a contactar amb els radioafeccionats que estan a la terra.

Bill McArthur, amb distintiu habitual KC5ACR i que opera com a NA1SS des de la ISS (Estació Espacial Internacional)
Els Radioafeccionats també disposen de satèl·lits que els permeten contactar amb altres radioafeccionats de la Terra.

L’Oscar-10 (AO10) va ser el primer satèl.lit utilitzat pels radioafeccionats, que amb antenes força petites però enginyoses permeten traballar via satèl.lit.Un senzill programari gratuït permet fer-ne el seguiment des de l’ordinador personal i fins i tot contolar el moviment del rotor (motor de seguiment).
Fer comunicacions digitals. Connecta l’ordinador a l’equip de ràdio, instal·la-hi el software adient i ja pots comunicar-te digitalment via ràdio!. Alguns d’aquests modes són extremadament eficients en condicions marginals de transmissió, ja que alguns fins i tot, incorporen sistemes de correcció d’errors.

Els modes digitals són a l’abast de tothom, quasi tots es practiquen amb programari lliure baixat d’Internet i fent servir la targeta de so de l’ordinador com a eina descodificadora. Més barat impossible. Algunes modalitats com el rebot lunar (EME) són ara més que mai a l’abast de les estacions més modestes gràcies a aquest programari.

Però no tot és transmetre amb equips d’última tecnologia, també es pot gaudir de la ràdio restaurant vells receptors tant domèstics com de comunicacions professionals. Tot un món per practicar la tècnica de la ràdio i el Dxisme, a la recerca de les emissores internacionals d’ona curta.

Els Indicatius

Els indicatius consten generalment d’un prefix i un sufix. El prefix està usualment format per una o dues lletres i un número tal com EA3 que amb el 3 ens diu que és de Catalunya i les lletres EA indiquen l’Estat espanyol, ó VE4 que és la província de Manitoba al Canadà. Alguns països però, tenen prefixos fets amb un número i una lletra, tal com 4X per Israel o 9K per Kuwait, però no existeix un criteri massa clar sobre com cada estat administra aquests prefixos i a què correspon la seva composició, per tant sempre haurem d’acabar consultant el llistat actualitzat de prefixos.

Així com el prefix únicament identifica el país, el sufix és únic i individual per a cada radioaficionat, com a exemple podríem dir que només hi ha un EA3XYZ ó un EA5XYX, etc.

Prefix de Zona

A Espanya el número del prefix no indica exactament una comunitat autònoma, tot i que en alguns casos sí que correspon. Per exemple, la zona 3 és Catalunya, però la zona 2 inclou Euskadi, Navarra i Aragó.
Indicatius Especials
En molts països, és realitzen indicatius especials per a commemorar algun acte o ocasió especial. Aquests indicatius tenen un prefix inusual per a que l’estació que l’opera pugui ser fàcilment reconeguda, per exemple els indicatius M2000A o 7S2000M es van usar per commemorar l’any 2000. Molts d’aquests moments especials tenen una targeta QSL única i irrepetible, el que fa que valgui la pena esforçar-s’hi a contactar amb ella.

La targeta QSL

Un dels aspectes més habituals de la radioafició és la col·lecció de les targetes QSL dels altres radioaficionts amb qui hem contactat per ràdio. A algunes persones els agrada col·leccionar segells d’arreu del món, als Radioafeccionats els agrada col·leccionar QSL; si a més a més ets col·leccionista de segells, podràs veure que molts dels sobres que contenen la QSL porten un segell ben interessant.

Targeta QSL enviada electrònicament via EQSL. Sense segell, és clar…
Una altra raó per col·leccionar les QSL, es la obtenció de diversos certificats o guardons, tal com el DXCC, que certifica l’haver contactat amb 100 països

A la QSL han de constar les dades de qui envia la targeta i, també han de constar les dades de la estació amb qui hem contactat. Dins d’aquestes dades hi ha d’haver l’indicatiu, la data i hora del contacte, la modalitat de transmissió i la banda usada i, el nivell de senyal amb que el vàrem rebre.
Recentment han començat a fer-se molt populars els mitjans electrònics (Internet) de confirmació de comunicats. Veure eQSL ( www.eqsl.cc ) i Logbook of the World ( www.arrl.org/lotw ), que també faciliten l’intercanvi de targeta QSL (en aquest cas electrònica però imprimible a la pròpia impressora) i a més a més amb accés a diplomes internacionals.