Efectivament, la radioafició, aquell hobby que es practica a casa, amb recursos i pressupostos domèstics, ha estat bressol de moltes tecnologies, vocacions, descobertes científiques i suport a les comunicacions en missions espacials i en catàstrofes, però per damunt de tot, en la seva vessant més quotidiana, la radioafició és un apassionant hobby on no es para mai d’aprendre, on es comparteixen coneixements amb algú que sempre en sap més que tu i on sempre trobaràs algú que en sap menys i a qui pots ajudar.
Descobreix de la ma d’URCat què és la radioafició.
Una estació de radioafeccionat pot arribar a ser molt complerta amb el pas del temps, i amb una mica de paciència i estudi podem arribar a contactar amb l’Estació Espacial Internacional, la ISS, abord de la qual sempre hi ha algun astronauta radioafeccionat.
Aquesta és una entrevista a Catalunya Ràdio sobre radioafició (MP3).(Conté enregistraments de comunicacions d’ona curta i satèl.lit, així com mostres i explicacions de les diverses modalitats que es poden practicar en radioafició i sobre com obtenir la llicència de radioaficionat).
Els radioafeccionats, per si sols no són més que ciutadans en exercici de la seva afecció, fins aquí sembla obvi, però plegats som un col·lectiu que pot muntar grups de recerca tecnològica i que en cas de catàstrofe suposem una ajuda de primer ordre per al restabliment ràpid de les comunicacions d’emergència.
Es pot començar per una ràdio de construcció pròpia (o en kit), o amb un equip de segona ma comprat a qualsevol mercat d’ocasió dels que organitzen els diferents radioclubs de Catalunya.
Un complet i econòmic equip d’ona curta en kit de fàcil muntatge, que posa al nostre abast comunicacions amb tot el Món.
En cas d’emergència la radioafició suposa encara avui, a l’era de les comunicacions, una eina vital per al restabliment de les comunicacions d’emergència en cas de catàstrofe. Els sistemes de comunicacions moderns que fan servir els cossos i forces de seguretat de l’Estat són extremadament dependents de xarxes de comunicacions que depenen de complexes infrastructures tècniques per a poder funcionar. Aquestes xarxes proporcionen unes funcionalitats i versatilitat inimaginables fa uns anys, però la seva total dependència de la seva pròpia xarxa les fa vulnerables en cas de catàstrofes naturals, i és aquí, quan tot falla, que els radioafeccionats continuem essent un col·lectiu tècnicament competent per a establir comunicacions d’emergència en condicions ambientals difícils.
El “National Hurracaine Center” dels EEUU ja disposa de la seva estació permanent de radioaficionat amb distintiu WX4NHC, que moltes vegades és l’única forma útil d’enllaç amb zones afectades per huracans. Els enllaços digitals cauen però un senyal en codi morse amb molt baixa potència pot arribar a tot el Món fàcilment.
De fet, a les darreres caigudes importants de comunicacions arreu del Món, amb els telèfons mòbils bloquejats, la Internet caiguda i amb les xarxes dels serveis d’emergència inoperatives, els radioaficionats han establert comunicacions entre els cossos de seguretat per a la coordinació d’operacions. Quan la gran apagada a EEUU del 2003, les comunicacions en codi morse entre els radioaficionats van ser durant unes hores l’única forma efectiva de comunicació entre policia i bombers de diversos estats, senzillament perquè tot va deixar de funcionar.
Però no ens quedem amb la visió catastrofista, per sobre de tot la radioafició és un passatemps que com tots els passatemps tenen la importància que els volem donar. Sempre hi ha una estació o equip a mida de les nostres possibilitats de temps i econòmiques, i ara més que mai, la obtenció de la llicència no pot ser més fàcil.
El tòpic que la Internet ha acabat amb la radioafició és fàcil de rebatre perquè parteix d’un total desconeixement del que és la radioafició, senzillament perquè la comunicació, que és la finalitat de la Internet no ho és de la radioafició, encara que pugui semblar contradictori, el fi últim de la radioafició és la experimentació tècnica que du com a conseqüència l’establiment de comunicacions amb mitjans radioelèctrics, i per tant la Internet és una potent eina per als radioaficionats que ens permet, més que mai, compartir coneixements i complementar enormement la nostra afició, que en gran part es basa en l’estudi i en la experimentació, no tan sols en xerrar per ràdio, que també ens agrada, és clar…
No et quedis amb cap dubte, seria pretensiós i desconsiderat per part nostra provar d’informar-te de tot des d’una web, posa’t en contacte amb nosaltres i t’informarem amb molt de gust sobre la nostra afició, que també pot ser la teva.
No ho dubtis, posa’t en contacte ara a
Ben cordialment,
Unió de Radioaficionats de Catalunya, URCat.